Monday, June 11, 2012

GERAMMMM...

selagi hayat dikandung badan, hargai nikmat dan keselamatan

Tanggal 10 Jun 2012, aku mengendalikan kursus untuk sebuah kilang di Meru Selangor. Pesertanya terdiri daripada 'pemain-pemain' import dari Pakistan, Myanmar, Vietnam dan Indonesia, tidak ketinggalan pekerja tempatan. Peserta wajib menghadirinya jika hendak dapatkan Kad Hijau CIDB. Tak hadir, tak dapatlah...
Person in charge awal-awal beritau, ada kenduri kawin, "boleh tak nanti saya sain"... menyirap darah aku...wah sedap-sedap nak makan kenduri, aku ngko biar kebulur kat sini..banyak canteekk..
Sekonyong-konyong datang pulak wanita Cina yang berumur, tanya, "mana mau sain"...lagi darah aku naik...
"apa sain-sain...Kalau mau kad hijau, U duduk sini, kalau tak, dapat kad merah..." jawapku geram...
Tengahari, Bos muda datang menyibuk..."nanti itu orang [merujuk kepada Part time Safety Officernya yang jadi orang tengah kepada kursus ini] datang settle dengan U ya..."
"mau settle apa lagi......" tanyaku menutup perbincangan.

Hai waktu tengahari ni, tak ada orang ke pelawa atau tanya aku makan ke tidak... bukanlah mengharap, tapi budi bahasa...dahlah staf ngko bermasalah, perkara melayan tetamu ni pun, nak kena ajar, memang KURANG AJAR korang ni..

Bila selesai kelas, SHO itu dah tercegat depan pintu pagar, keluar keretanya sambil tersengih macam kerang busuk. Merayu-rayu minta 'settle' kakitangan pejabat yang tidak hadir dapat di masukkan senarai..."dulu dengan trainer lama, senang aje..."

"kenapa tak panggil dia..." jawap ku menyindir...

Cukuplah, aku bukan kerja dengan Bapak ngko... dan aku ada moral.. dengan korang yang tak ada tata susila ni memang patut disekolahkan...

No comments: